Olejek rycynowy

Olejek rycynowy

Tani, skuteczny i jest z nami niemal od zawsze. Stosowały go nasze prababcie, stosują obecnie nastolatki. Na włosy, rzęsy, brwi, paznokcie, twarz i resztę ciała, na zaparcia, na problemy skórne, na reumatyzm i wiele, wiele innych. Nie musisz też daleko szukać niemal bezwonnej bazy do domowych kosmetyków.
Zobacz co potrafi zdziałać olejek rycynowy, a zdziwisz się, bo wspomaga nawet walkę ze stwardnieniem rozsianym czy chorobą Parkinsona.

Olejek rycynowy – zastosowanie

Olejek rycynowy - zastosowanieJest to przede wszystkim kwas rącznikowy, wzbogacony o kwasy: oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy i alfa-linolowy. Kwasy tłuszczowe nienasycone oraz witamina E, tak mocno reklamowana w walce z oznakami starzenia, robi z niego niezwykle atrakcyjny produkt.
Pozyskuje się go z nasion rącznika pospolitego, tłoczonych na zimno. Obie substancje jakie są zawarte w nasionach są trujące. Rycynina i rycyna dopiero po wytłoczeniu na zimno i odpowiednio długim wygotowaniu rozkładają się i neutralizują.

Uzyskany w ten sposób olejek rycynowy potrafi zdziałać naprawdę wiele:

Wspomaga leczenie artretyzmu

Masaże wykonywane dwa razy dziennie przy zastosowaniu olejku działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Zmniejszenie stanów zapalnych możemy wywoływać również stosując go doustnie, a mianowicie: łyżkę olejku podgrzewamy i dodajemy do świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.Stosuje się go na bóle głowy, brzucha.

Okłady z olejku rycynowego

Wykonuje się z niego okłady na:

  • Olejek rycynowy zastosowanie okładywrzody trawienne,
  • samoistne nadciśnienie,
  • nieżyt żołądka,
  • zapalenie okrężnicy,
  • zapalenie nerek odmiecznikowe,
  • zapalenie pochewki ścięgna,
  • zapalenie kości,
  • hemoroidy,
  • infekcyjne zapalenie wątroby,
  • bóle menstruacyjne,
  • urazy mięśni,
  • plamy starcze,
  • otarcia skóry.

Pomaga usunąć zaparcia, działając jak środek przeczyszczający i odtruwający

Tutaj należy uważnie i z rozsądkiem go przyjmować, ponieważ działa na zaparcia w taki sposób, że: enzymy trzustkowe wytwarzają mydło sodowe i potasowe, to z kolei podrażnia jelito cienkie, którego praca zostaje przyspieszona. Stosowanie często tego zabiegu przeczyszczającego może doprowadzić do zniszczenia całkowitego naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, co wynikowo stworzy nam sytuację, kiedy sami już nie damy sobie rady z oczyszczeniem organizmu.

Pozostałe zastosowania olejku rycynowego

  • Efektywny w walce z:  trądzikiem, oparzeniami społecznymi, liszajami, bliznami, rozstępami i zmarszczkami,
  • Zmiękcza twardą i suchą skórę pięt, kolan i łokci,
  • Używany do walki z infekcjami grzybiczymi,
  • Skutecznie działa na kolkę u niemowląt (kropla wcierana w brzuszek),
  • Działa odkażająco i antybakteryjnie, dlatego skutecznie dezynfekuje rany
  • Rewelacyjnie nawilża, dużo lepiej niż parafina czy inne oliwki,
  • W wielu przypadkach stosowany na włosy, przyciemnia je,
  • Według przyrodolecznictwa hinduskiego wzmacnia system immunologiczny i nerwowy jako środek stosowany
  • doustnie. Jednocześnie oczyszcza organizm od wewnątrz i na zewnątrz,
  • Świetnie nadaje się jako składnik maseczek, pomad, odżywek, kremów i innych w przemyśle kosmetycznym,
  • Stosowany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący do szybko psującej się żywności,
  • Zastępnik smaru, wykorzystywany również w silnikach samochodów wyścigowych (nie wpływa na rozkładanie się gumy)
  • Jest jednym ze składników lekarstw na zaburzenia wątroby i jelit.
  • Wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona czy porażenia mózgowego.
  • Używany jest do zabiegów pielęgnujących skórę głowy, ciała, włosów, paznokci, brwi,
  • Rozgrzany olejek używany do masażu poprawia krążenie i pozwala na dokładniejsze rozciągnięcie skóry i rozluźnienie mięśni.

Ograniczenia stosowania olejku rycynowego

Na zewnątrz możemy go stosować zawsze (o ile oczywiście nie mamy alergii na niego, bo wówczas zwyczajnie musimy obejść się smakiem). Stosowanie go w okolicach oczu może kończyć się podrażnieniem śluzówki i nadmiernym łzawieniem, dlatego warto uważać, szczególnie podczas pielęgnacji skóry twarzy, brwi i rzęs.

Stosowanie wewnętrzne ma więcej ograniczeń, a do najważniejszych należą:

  • Oczywiście wspomniana alergia na składnik olejku,
  • Zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • Niedrożność jelit,
  • Ciąża i laktacja – Kobiety mogą chcieć stosować go przy zaparciach, a może on wywołać przedwczesny poród. Silne działanie przeczyszczające może natomiast w czasie ciąży oraz w procesie laktacji odbić się negatywnie na maluchu, który wraz z pokarmem przejmuje również częściowo, bardzo dobrze wchłaniany olejek rycynowy.

Stosowanie zewnętrzne olejku rycynowego w nadmiarze może wywołać jedynie skutki w postaci pozatykania porów, co skończy się dla nas wytryskami na skórze. Dlatego nawet podczas walki z trądzikiem należy stosować umiar.

Podobnie z osobami chorymi na łuszczycę, musi być stosowany w niewielkich ilościach i w miejscach zdrowych. Jeśli łuszczyca jest tak rozprzestrzeniona, że ciężko odszukać zdrowe miejsca najlepiej zapytać lekarza prowadzącego czy w ogóle można zastosować ten środek.

Stosowanie wewnętrzne jest jeszcze bardziej ograniczone dawkowaniem. Świetnie działa, ale niestety skutki uboczne (jak w przykładzie z zaparciami i przeczyszczeniem) są możliwe. Dlatego tak jak ze stosowaniem wszystkiego – należy zachować umiar.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy na włosyOlejek ma dość ciężką konsystencję, dlatego jest najczęściej wykorzystywanym składnikiem masek i pomad do włosów. W produkcji mydeł czy szamponów również sprawdza się rewelacyjnie.
Olejek lecząc infekcje skóry głowy, unieszkodliwia bakterie, powodujące łysienie czy swędzenie.
Dzięki temu, że zawiera w sobie kwasy omega-6, wspomaga odporność i walkę ze stanami zapalnymi skóry, a co za tym idzie wygładza i nawilża podłoże włosów czyli skórę. Dzięki temu cebulki włosów mają większe szanse na szybszy wzrost, a dodatkowo witaminizowanie skóry sprawia, że włosy stają się silniejsze, grubsze, a przez pozamykanie porów, końcówki nie rozdwajają się.

Przyciemnianie włosów

Stosując go regularnie nie sposób nie zauważyć, że przyciemnia włosy (wyjątkiem stanowią oczywiście przypadki mocnych genetycznie blondynów). Dzieje się to dlatego, że jak wspomniano powyżej olejek zamyka pory, a przez to wilgoć pozostaje wewnątrz włosa, co sprawia, że staje się coraz ciemniejszy, a włosy nie są przesuszone.

Nadmieniona regularność to co najmniej raz w tygodniu wykonanie domowego Spa. Może to wyglądać w prosty sposób:

  1. Olejek wcieramy w skórę głowy oraz włosów (w zależności od długości włosów od jednej łyżki do 7 łyżek stołowych olejku).
  2. Pozostawiamy na godzinę/dwie, a dla tych, którzy rano mają więcej czasu na wybranie się do pracy, nawet na całą noc.
  3. Po wybranym czasie dokładnie spłukać. Jeśli ktoś nie czuje się komfortowo z dość natłuszczoną głową może zwyczajnie umyć głowę szamponem po takim zabiegu.

Maski i odżywki z olejem rycynowym

Dla urozmaicenia można olejek dodawać do używanych przez nas masek czy odżywek, a także wcierek na włosy. Świetnie pasuje do:

  • oleju kokosowego,
  • miodu,
  • żółtek jajek,
  • nafty,
  • oliwki do włosów,
  • parafiny,
  • oleju migdałowego,
  • octu jabłkowego,
  • oliwy z oliwek,
  • czy olejków eterycznych.

W dowolnej kompilacji możemy tworzyć własne odżywki i maski na włosy, a nasze włosy staną się piękne, gęste, nawilżone, bardziej miękkie, błyszczące i rzadziej będą wypadać, dzięki zadbanej skórze.

Wzrost włosów

Jeśli ten sam olejek lub przygotowaną maskę podgrzejemy i jako wcierkę naniesiemy na skórę głowy i odpowiednio odczekamy godzinę/dwie lub więcej, przyniesie to efekty w postaci szybszego wzrostu włosów. A te jak wiemy rosną ok. 1 cm miesięcznie, więc zapuszczanie – tylko dla wytrwałych.

Wzrost włosów przyspiesza dzięki poprawieniu krążenia na skórze głowy i intensyfikacji jej stymulacji.
Warto zauważyć, iż zwykłe dodanie olejku do odżywki używanej na co dzień zwiększy jej efektywność.

Olejek rycynowy na rzęsy

Olejek rycynowy na rzęsyGęste i nawilżone rzęsy to pokusa dla niejednej kobiety. Tona mascar i innych tuszów powoduje jednak, że nasza uroda jest ściśle od nich zależna. Dodatkowo niejednokrotnie wysuszają i przerzedzają nasze rzęsy. Aby wspomóc ją naturalnie, wystarczy systematycznie pielęgnować rzęsy właśnie olejkiem rycynowym.

Należy przygotować sobie zwyczajną szczoteczkę po mascarze czy tuszu, czyli dokładnie wyczyścić i zdezynfekować. Następnie tą szczoteczką nanosić olejek na rzęsy. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy robić tego szczoteczką, możemy oczywiście nanieść olejek palcem lub wacikiem, czy gąbeczką kosmetyczną.

Jedynym problemem jest zapobieganie kontaktu z oczami, o czym wspominane było wcześniej, bo zwyczajnie podrażnić może śluzówkę.

Regularne stosowanie będzie przynosić efekty podobne do tych jakie uzyskujemy stosując na włosy czyli:
piękne, ciemne, nawilżone, gęstsze i dłuższe rzęsy.

Jeśli w ciągu dnia nie mamy czasu na wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych to nawet lepiej – zastosujmy je w nocy.

Wieczorem nałóżmy na rzęsy olejek, a rano zwyczajnie zetrzyjmy wacikiem. Nie tylko odpoczną, ale i nawilżenie zwiększy efektywność i efektowność olejku.

Olejek rycynowy na brwi

Olejek rycynowy na brwiBrwi to nic innego jak włosy, tylko w innym miejscu na głowie. Te, nie rzadko spędzają nam sen z powiek nawet bardziej niż włosy. Aby stały się bardziej widoczne i gęstsze, żeby było z czego regulować dowolnie wybrany kształt, musimy podobnie jak z włosami zastosować wcieranie olejku.

Tutaj również stosujemy olejek bezpośrednio na brwi, dokładnie wcierając go nie tylko w same włoski brwiowe, ale skórę pod i wokół nich.

Dla wygody można wykorzystać również szczoteczkę po maskarze czy gąbeczkę kosmetyczną, ale z pewnością wcieranie palcami będzie najszybszym i niezawodnym sposobem.
Nie zapominajmy, że nie musimy stosować „suchego” olejku rycynowego, a możemy dobrać do niego składniki wspominane powyżej.

Takie wcierki na brwi to już kwestia naszych upodobań.

Terapię upiększającą brwi oczywiście realizujemy z odpowiednią powtarzalnością, czyli co najmniej raz na 2 tygodnie. Podobnie jak na włosach i rzęsach najlepiej sprawdza się pozostawianie naniesionej mazi na noc i dokładne spłukanie/zmycie rano.

Przy stosowaniu olejku na brwi warto podobnie jak przy włosach stosować masaże skóry. Bowiem masaże w połączeniu z regularnością stosowania olejku spowodują, że skóra (czy to pod włosami czy brwiami, czy pozostała) zrewitalizuje się i ujędrni, dając nam wymarzone efekty.

Olejek rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy na paznokcieCzyżby na łamiące się i słabe paznokcie również miał pomóc ten zwykły, tani olejek? A jakże! Za ich szybszy wzrost i odpowiednią strukturę, a także brak skórek wokół odpowiadać może również Spa rycynowe.

Wystarczy zrobić sobie okład z olejku rycynowego na noc. Czyli dokładnie nasmarować skórę wokół paznokci i paznokcie i włożyć dłonie w rękawiczki bambusowe. Rano zwyczajnie całość zmyć.

Okazyjnie, nie unikajmy posmarowania sobie całych dłoni tym cudem, staną się one nawilżone i jakby odświeżone, bo nie zapominajmy, że olejek działa również odmładzająco i wyniszczająco na plamy naskórne i zmarszczki.

Pamiętajmy jednak, że nawet ten cudotwórczy lek nie zadziała jeśli nie damy chociaż na chwile odpocząć paznokciom od lakieru do paznokci czy nowej hybrydy. W tym przypadku nadal paznokcie będą nam się łamać i rozdwajać. Jeśli więc chcemy zobaczyć efekty zróbmy im dzień świętowania i pielęgnacji – niech to będzie wybrany dzień/noc w przeciągu co najmniej 2 tygodni. Wtedy nie nakładajmy lakieru lecz nałóżmy na noc pomadę na paznokcie z olejkiem rycynowym. Zaskoczymy samych siebie, a i paznokcie okażą nam wdzięczność.

Olejek rycynowy na twarz

Co olejek rycynowy ma do zaproponowania naszej skórze na twarzy?

Cały wór dobrodziejstw:

  • usunie blizny (kwasy tłuszczowe w nim zawarte wnikają w tkankę i napełniają ją, co wizualnie objawia się w formie wypchnięcia i wygładzenia, jednocześnie skóra w tym miejscu stymuluje się i przywraca się jej poprawny wzrost),
  • zwalczy otarcia (nie tylko zdezynfekuje ranę, ale ukoi ból i zapobieżeń swędzeniu, a w następstwie przywróci prawidłowy wzrost nowej tkanki skórnej),
  • zwalczy trądzik (odpowiednio nawilży skórę i pozamyka pory, a dodatkowo jak wspomniano działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno, co od wewnątrz, skutecznie przenikając przez skórę, wspomoże w zapobieganiu wytrysków),
  • nawilży (dzięki wspomnianym kwasom tłuszczowym),
  • wygładzi zmarszczki i linie mimiczne (to nie trudne jeśli wnika głęboko, stymulując jednocześnie produkcję elastyny i kolagenu).

Ale… z twarzą należy dużo ostrożniej niż z pozostałymi częściami ciała, ponieważ silne nasycenie olejku łagodzi stany zapalne i pomaga zwalczać trądzik, jednak zbyt intensywne stosowanie prowadzić może do wytrysków i podrażnień skóry, poprzez nadmierne zatykanie porów.

Jak stosować olejek rycynowy na twarz?

Olejek rycynowy stosujemy na twarz jako krem i wspomagacz masażu. A mianowicie:

Na zmiany skórne jak liszaje, otarcia, oparzenia, linie mimiczne możemy stosować miejscowe wcieranie. Bierzemy wówczas kilka kropel olejku i nakładamy, wmasowując na wskazane miejsca. Tak nawilżamy je co najmniej godzinę. Oczywiście im dłużej tym lepiej, dlatego kuracje nocne jak najbardziej wskazane.

Nakładanie olejku wraz z wykonywaniem masażu twarzy, czyli delikatnych kolistych ruchów opuszkami palców zwiększy jego efektywność. Rewelacją byłoby połączenie go ze specjalnie predestynowanymi masażami naciągającymi skórę twarzy, gdyż efekty będą widoczne już po kilku dniach takich zabiegów.

Taki olejek za 3,00 PLN można spokojnie stosować w zastępstwie drogiego kremu odmładzającego, nawilżającego czy likwidującego zmarszczki.

Najważniejsze w jego używaniu jest systematyka, regularność. Bez niej nie uzyskamy efektów, może nie żadnych, ale z pewnością nie będą one zadowalające. Nie miejmy wobec tego pretensji do osób polecających go, ale do samych siebie.

Warto też wiedzieć, że takie cudo natury nie będzie oddziaływać na każdego i zawsze pojawi się ten jeden na milion, u którego nie zadziała. Czy to jednak wina olejku rycynowego, no cóż… nie. Z pewnością problem tkwi dużo głębiej, może nawet mamy skrytą poważną chorobę, która blokuje np. jego wchłanianie lub zabija skutki jego oddziaływania. Warto jednak spróbować, bo nie wydamy na niego majątku, a i spotkać go nie trudno.

Gdzie kupić olejek rycynowy ?

Na całe szczęście dla nas kupimy go w każdej aptece i to za parę złotych, a mianowicie od 3,00 PLN do 10,00 PLN. Każdy sklep z kosmetykami również zaproponuje go na swojej półce, odwiedźmy wobec tego Rossmana, Hebe czy inne znane.

Podsumowanie

Skoro w starożytnym Rzymie mówiono o nim Dłoń Chrystusa, a znany był również w od niepamiętnych czasów w Afryce, Chinach i Indiach, często wykorzystywany np. do leczenia ran, odtruwania czy wywołania porodu i do dziś stosujemy go w tak wielu różnych problemowych kwestiach znaczy, że coś w nim jest…

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *